Uczniowie

Uczniowie

Postprzez goldmouth » wtorek, 2 sierpnia 2011, 23:46

Witam Szanowne Grono Pedagogiczne.
Długo szukałam miejsca pełnego nauczycieli, którzy odpowiedzą na nurtujące mnie pytania. Proszę na wstępie nie krytykować, ale podejść do sprawy obiektywnie. Jestem studentką i często spotykam się z nastolatkami zakochanymi w swoich nauczycielach, czy to w gimnazjum, czy w liceum. Chciałabym wiedzieć co nauczyciele o tym myślą ? Jak podchodzą do uczniów okazujących im takie właśnie zainteresowanie. Czy ma to wpływ na relację uczeń - nauczyciel? A może znają państwo przypadek odwzajemnionego uczucia do uczennicy? Zdaję sobie sprawę, że jest etyka nauczyciela i ona sama w sobie wyklucza jakikolwiek kontakt poza zajęciami, ale jak wyglądałabym taka sytuacja po zakończeniu szkoły... czy mogliby państwo przybliżyć mi trochę punkt widzenia nauczycieli?
goldmouth

Re: Uczniowie

Postprzez Sztukmistrz » środa, 3 sierpnia 2011, 10:46

Mogę przedstawić najwyżej swój własny punkt widzenia. Pracę w zawodzie rozpocząłem jeszcze na studiach, w wieku 22 lat. Teraz mam 44. Rozumiem, ze takie sytuacje mogą się zdarzać, zwłaszcza jak nauczyciel (obojętnie jakiej płci) jest młody. Myślę, że tu potrzeba dużej mądrości i odpowiedzialności nauczyciela. Przewidywania konsekwencji. W takiej relacji jest osobą teoretycznie bardziej dojrzałą, która ma większy wpływ na sytuację. Jeśli chce to może to uciąć. Ale jeśli jest młody i co tu dużo gadać hormony też mogą robić swoje, to musi bardzo uważać, jeśli oczywiście nie chce wykorzystać sytuacji. Zakładam jednak w tym momencie dobrą wolę nauczyciela. Zawsze musimy patrzeć na konsekwencje zaangażowania uczuciowego. Trzeba naprawdę dużo rozsądku i generalnie, na podstawie obserwacji różnych sytuacji, jestem za tym, żeby nauczyciel od takich sytuacji trzymał się jednak z dala i je w zarodku ucinał. Choć może gdzieś zdarzy się jakaś piękna historia jak z bajki :) A poza tym, taki drobiazg, można w tym wszystkim balansować na granicy prawa. ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!!
Sztukmistrz

Postprzez Taianka » wtorek, 20 września 2011, 12:47

Moi Drodzy!
Uczę od kilku lat, ale pierwszy raz spotkałam się z takim problemem. Wszyscy uczniowie w mojej klasie rozmawiają o śmierci i obliczają datę swojej śmierci w internecie. Oto link do strony, na której jest artykuł o obliczaniu daty śmierci http://postlinknews.com/349news.php Co mam robić? Pomożcie.
Taianka

Postprzez Sztukmistrz » piątek, 14 października 2011, 15:30

Witaj,
To, że wszyscy uczniowie rozmawiają w klasie o śmierci, to może i dobrze :-) W końcu uświadomienie sobie tego prostego faktu, że wszyscy bez wyjątku kiedyś umrzemy może prowadzić do wniosków, które pomogą zmienić coś na lepsze w naszym życiu...Ale na pewno nie przez takie idiotyczne, przepraszam za słowo, "wyliczanki". Pozdrawiam serdecznie.
Sztukmistrz

Postprzez Bernadeta_eu » środa, 26 października 2011, 11:09

Napewno warto rozmawiać o wszystkim, a już z całą pewnością przełamywać tematy tabu. Wg mnie taki nauczyciel wiele zyskuje w oczach uczniów. Każdy może odnieść się jedynie do swojego punktu widzenia,a opinii będzie tutaj tyle ilu nauczycieli.
www.bernadeta.eu - Pensjonat Biały Dunajec - Zapraszamy
Bernadeta_eu

Powrót do Pogaduchy