Nauczyciel WOS po politologii

Forum nauczycieli wiedzy o społeczeństwie

Nauczyciel WOS po politologii

Postprzez piotr celiński » czwartek, 27 stycznia 2011, 14:06

Witam. Mam pytanie.
Czy można zostać nauczycielem WOS-u bezpośrednio po ukończeniu magisterskich studiów politologicznych bez dodatkowych szkoleń, studiów podyplomowych itp.?
piotr celiński

Re: Nauczyciel WOS po politologii

Postprzez brodzki » czwartek, 27 stycznia 2011, 23:17

Z tego co się orientuje musisz mieć przygotowanie pedagogiczne, zrób sobie kurs lub studia podyplomowe z pedagogiki a później idź na studia podyplomowe z historii bo za pewne z WOS etatu mieć nie będziesz
brodzki

Postprzez piotr celiński » piątek, 28 stycznia 2011, 09:27

Dzięki. Jednak nie chodzi tutaj o mnie. Napisałem zapytanie ponieważ zastanawiam się nad pewnym faktem, a mianowicie nad tym, iż jedna z osób, które znam, aby uczyć przyrody (tak to chyba nazywa się obecnie) w klasach I-II musiała po Akademii Rolniczej przejść przez kilka innych studiów podyplomowych, natomiast druga osoba (z koneksjami) bezpośrednio po politologii mogła nauczać WOS-u w liceum. Więc jak to jest naprawdę? Może liczy się też specjalność na kierunku studiów?
Zależy mi na prawidłowej odpowiedzi na moje pytanie.
piotr celiński

Postprzez brodzki » sobota, 29 stycznia 2011, 17:41

Widzisz mam koleżankę nauczycielką kończyła politologię później historię i uczy tego i tego przedmiotu i do WOS nie potrzebowała żadnych studiów podyplomowych. Z tego co się orientuje w klasach I-III nie ma przyrody tylko w klasach IV - VI. Po politologii jak skończysz podyplomówkę czy kurs z pedagogiki możesz uczyć WOS.
brodzki

Postprzez Bernadeta_eu » wtorek, 26 lipca 2011, 10:12

Nie wiem jak to jest w klasach I-III,ale w w gimnazjum jak i liceum,oprócz samych studiów,musisz mieć także ukończony kurs pedagogiczny. Inaczej nie masz prawa nauczyć żądnego przedmiotu. Do WOS-u bardziej nadawałaby się socjologia niż politologia.
www.bernadeta.eu - Pensjonat Biały Dunajec - Zapraszamy
Bernadeta_eu

Powrót do Wiedza o społeczeństwie