przez edi77 » czwartek, 7 października 2010, 17:27
Zastanawiam się jak przygotowywać uczniów do konkursów kuratoryjnych z języka polskiego. Czy w podstawówce czy w gimnazjum zawsze miałam ten sam problem- test konkursowy nie miał nic wspólnego z tematem przewodnim, take dziwne pytania , na takie tematy , że nie wiadomo jakim cudem ja mam wpasc , że cos takiego może być. Na dokładke lektury takie , że nie waidomo skąd je brać! Jak tylko ukazuje się spis lektur do konkursu wszystkie lektury wymiata z bibliotek w Rzeszowie i okolicy 30 km. W tamtym roku lektury to Atlantyda wyspa ognia i jeszcze jakaś jedna lektura dotycząca starożytnej grecji. Ile sie nagadałam na temat Atlantydy , grecji starożytnej itd. Pwtórki z róznych form wypowiedzi. A tu niespodzianka. Cały test o olimpiadzie w starożytnej Grecji , o której w jednej z lektur była mowa przez dwie strony. A potem jak patrzę na wyniki szkół to mnie zatyka , bo okazuje się, że w niektórych jest po kilkoro dzieci , które uzyskały prawie full punktów. Jak wy to robicie , że wasi uczniowie osiagaja tak dobre wyniki? Dajcie jakąś radę.